Blog Post

Mijn 5 favoriete wasbare luiers

  • door Femke
  • 27 aug., 2019
1. Prefolds in combinatie met een Buttons, Rumparooz, Milovia of Blümchen overbroekje.

Prefolds nemen veel op, zijn relatief goedkoop, op meerdere manieren te gebruiken en vooral erg minimalistisch. De prefolds van Blümchen zijn lappen van bamboe/katoen en bestaan uit drie banen met in het midden 8 lagen en aan de buitenkant 4 lagen stof. Met een snappi maak je er een voorgevormde luier van of je legt het in padfold (in drieën gevouwen) in de luier. Voor een jongen kun je de voorkant van de prefold dubbelvouwen voor extra absorptie en voor meisjes in het midden. De prefold past ook makkelijk in een pocketluier. Omdat de prefold relatief dun en slank is, passen eigenlijk alle overbroekjes eroverheen. Mijn favorieten zijn echter die van Buttons (vanwege de dubbele lekgoten, slanke pasvorm en genoeg plek voor prefolds of extra inleggers), Milovia (met flappen aan boven- en onderkant waardoor je prefold goed blijft zitten), Rumparooz (slank en dubbele lekgoten) en Blümchen (dubbele lekgoten en flappen).

2. Anavy nachtluier in combinatie met een Petit Lulu optrekbroekje

Voor de echte veelplasser is een nachtluier onmisbaar. Mijn voorkeur gaat uit naar de Anavy Maxi/Night. Deze luier neemt ontzettend veel op. Het is een aanschaf, maar dan heb je ook wat. De luier zit goed bij kinderen vanaf 8 kilo, omdat het een redelijk dik pakket is. 

Wordt de luier te krap? Haal de inlegger er dan uit en doe deze aan de buitenkant van de luier of doe er een andere inlegger in.

Wil je geen nachtluier aanschaffen, combineer dan een voorgevormde luier met een extra inlegger. Vooral de anavy OS en de Petit Lulu fluffy organic voorgevormde luiers vind ik hiervoor erg geschikt. Qua inleggers kun je kiezen voor die van Little Lamb of Rumparooz

De Anavy nachtluier vind ik het prettigst met daarover het XL optrekbroekje van Petit Lulu. Deze is zacht voor de benen, omdat er geen elastiek in zit wat striemen achter kan laten.

3. Petit Lulu compleet

Van alle SIO's is dit mijn favoriet. Door de verschillende lagen is deze luier ook voor de veelplasser genoeg. Plast je kind niet zo veel of is je kind nog jong? Dan kun je er gemakkelijk een laag tussenuit halen. Bij een volgende verschoningsbeurt hoef je er, mits er geen ontlasting op het overbroekje zit, alleen een nieuwe inlegger in te doen. Het overbroekje kun je trouwens ook gebruiken over een voorgevormde luier of je kunt er een prefold/hydrofiele doek/oogjesluier of losse inlegger in doen. De fleece randjes zijn extra zacht voor de beentjes van je kind en laten geen striemen achter.

4. Little Lamb losse inlegger

Onmisbaar in mijn stash zijn de losse inleggers van Little Lamb. Ik gebruik ze los in een overbroekje, in een pocketluier of als booster bij een voorgevormde luier om de nacht door te komen. Deze van Little Lamb zijn drielaags bamboe en nemen daardoor veel op.

Ook de bamboe inlegger van Rumparooz en de hennep versie zijn hier favoriet.

5. Petit lulu fluffy organic of Anavy OS

Deze voorgevormde luiers zijn bij mij favoriet. Ze bestaan uit meerdere lagen, nemen veel op en hebben leuke printjes. Je kunt er gemakkelijk een inlegger uithalen of toevoegen. Met een extra inlegger komt je kind goed de nacht door. Het enige wat je nog nodig hebt, is een overbroekje.

Welke wasbare luiers zijn jouw favoriet?
door Femke 18 sep., 2020
In deze post vertel ik wat je allemaal nodig hebt om ook wasbaar te kunnen luieren op de opvang.
door Femke 12 sep., 2019
Je loopt met je kind in de supermarkt. Hij wilt een bepaalt snoepje en dat mag niet van jou. Vervolgens krijgt je kind vanuit het niets een enorme driftbui. Je bent overdonderd en weet even niet hoe je hiermee om moet gaan. 

Driftbuien zijn, net als bijten, een uiting van emoties en behoeften. Emoties en behoeften waar zij nog maar moeilijk mee om kunnen gaan en door een tekort aan taal onvoldoende kunnen uiten. Driftbuien zijn dan ook een onderdeel van de normale ontwikkeling op weg naar de groei tot volwassenheid. Het lastige aan driftbuien is dat ze vaak voorkomen op momenten dat je het net niet kunt gebruiken, bijvoorbeeld als je moe bent, ergens heen moet of in de supermarkt staat. Een deel van de driftbuien is te voorkomen door te zorgen dat jij en je kind uitgerust zijn, het niet al te druk is op een dag en door duidelijk te zijn, regels te stellen en deze consequent toe te passen. Probeer op de andere momenten te denk aan deze tips.

1. Blijf kalm
Je kind is overweldigd door emoties en heeft het even moeilijk. Het beste wat je kunt doen is zelf rustig blijven. Door verdrietig, boos of afkeurend te reageren, wordt het niet beter en soms alleen maar erger. Je kind doet dit niet om jou te pesten, maar hij heeft je nodig om hem te helpen zijn emoties te reguleren. Dit kun je het beste doen door zelf kalm te blijven.

2. Het is niet persoonlijk
Je kind kan tijdens een driftbui van alles zeggen: "Jij bent stom", "Ik hou niet meer van jou" en "Ik mag ook nooit iets". Of in het ergste geval zeggen ze iets in de trant van: "Dit is kindermishandeling", terwijl de rest van de supermarkt mee staat te luisteren. Niet erg fijn natuurlijk, maar weet dat je kind spreekt vanuit emotie. Ook al zegt je kind zulke dingen, hij meent het niet en heeft er achteraf spijt van (ook al vindt hij het nog waarschijnlijk moeilijk om echt sorry te zeggen). Het helpt niet om je deze woorden aan te trekken. Ga op een rustig moment met je kind in gesprek aan laat weten dat jij het niet fijn vindt om deze woorden te horen.
door Femke 11 sep., 2019

Je bent in gesprek met een andere ouder, let even niet op en hebt alweer een rij tanden in je arm staan. Je voelt de boze gevoelens al in je opborrelen en voelt dat je kind een grens overgaat. Nu ben je er klaar mee! 

Haal diep adem en de lees de volgende vijf tips over hoe je ermee om kunt gaan als je kind jou bijt. 

 

1. Het is een fase

In bepaalde levensfases hoort bijten bij de normale ontwikkeling. Tussen de twee en vier jaar komt bijtgedrag, net als slaan, regelmatig voor (meestal met een piek rond de drie jaar oud). Dit betekent niet dat het gewenst is, maar wel dat je het kunt verwachten. Acceptatie is dan ook je beste vriend. Het maakt namelijk onderdeel uit van de ontwikkeling van je kind. Je kind is nog niet goed in staat om zijn emoties te reguleren en uit dit op een, voor ons, vreemde manier. Je kunt je kind op de volgende manieren helpen.


2. Voorkom dat je kind je kan bijten

Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. Meestal heeft je kind je al een aantal keer gebeten, voordat het echt een probleem aan het worden is. Misschien heb je al gemerkt dat je kind het alleen op bepaalde momenten doet en misschien zie of voel je het zelfs al aan komen.

Het is niet oké als je kind zichzelf, anderen of zijn omgeving pijn doet. Wilt je kind je bijten, houdt hem of haar tegen en zeg: “Ik ga je helpen, want je mag anderen niet bijten”. Natuurlijk is het beter om het te voorkomen door op tijd te reageren op zijn behoefte of een alternatief te bieden. Wil je er iets aan doen, dan is het wel belangrijk om te weten waar het gedrag vandaan komt.

Meer posts
Share by: