Blog Post

De wobbel: het perfecte cadeau of niet?

  • door Femke
  • 02 aug., 2019

De eerste verjaardag van je kleintje is een bijzondere. Het is de dag dat je zijn of haar geboorte viert. Misschien houdt je het klein of nodig je iedereen uit die je kent. Wat je ook doet, je bent waarschijnlijk op zoek naar een bijpassend cadeau. Maar wat dan? Oma geeft al een loopfiets en andere opa een glijbaan voor in de tuin. Weet je niet wat je moet geven, dan is de wobbel misschien wel een goed cadeau voor jullie.

 

Wat is een wobbel?

 

De wobbel is een halfronde plank gemaakt van hout met een vilten buitenkant. Je kunt de wobbel met de ronding naar boven op de grond zetten en er op klimmen, zitten of er vanaf glijden. Of je kunt de wobbel met de ronding op de grond plaatsen en je kind er op laten schommelen. De wobbel kan gebruikt worden om je er achter te verstoppen of het is de grot van je dinosaurus. Het kan alles zijn wat je wilt. De wobbel wordt gezien als open-ended play; dat wil zeggen dat er meerdere manieren zijn waarop het kind het speelgoed kan gebruiken en zijn of haar fantasie de vrije loop kan laten. 

 

Er zijn verschillende soorten wobbels. De standaard is de wobbel original; een blank houten plank van 90 bij 30 centimeter. De buitenkant is bedekt met wolvilt, waardoor de wobbel niet zomaar weg kan schuiven wanneer je kind er op staat. Wel zo veilig dus!

 

Voor de allerkleinste is er de wobbel starter. Deze is iets smaller en korter dan de wobbel orginal en hierdoor is ook de boog is minder sterk. Jonge kinderen kunnen er hierdoor makkelijker op klimmen. Ook is deze versie lichter waardoor kleine kinderen het makkelijk zelf om kunnen draaien. Maar wil je dat je wobbel extra lang meegaat, dan kun je beter gelijk gaan voor de wobbel original. Voor de grotere kinderen en volwassenen, vanaf ongeveer zeven jaar, is er de wobbel XL. Als laatste is er de wobbel 360. Dit ronde model van de wobbel zorgt ervoor dat je kind extra kan hoeven met zijn balans en is leuk om mee te draaien. 

 

Naast de standaard wobbel original met wolvilt, is er ook een wobbel met persvilt (voor intensief gebruik), met linnen, van bamboe,  van kurk of een combinatie van gekke kleuren. Voor ieder wat wils. 

 

Je hebt al een wobbel vanaf 95 euro. De wobbel is echter ook via Marktplaats goed verkrijgbaar. 

 

Gaat mijn kind dit echt gebruiken?

 

Wij waren helemaal enthousiast geworden over de wobbel nadat wij deze tegen waren gekomen op het geboortefestival van Kiind en de Ouder Natuurlijk beurs. Echter is het een grote aanschaf. Daarom hebben wij gedurende vier weken de wobbel geleend bij de speel-o-theek. Onze dochter van 1,5 jaar zit er elke dag op. Ze klimt er op, gaat er op staan en laat zich er vervolgens weer afglijden. Ook wil ze regelmatig even met mama schommelen. De wobbel original heeft de perfecte zithoogte voor kinderen van deze leeftijd. Wij verwachten dat naarmate je kind ouder wordt, hij of zij er steeds meer mee gaat doen. Zo zal je kind de wobbel gaan gebruiken in zijn fantasiespel en wordt het ineens een berg die hij moet beklimmen, of een bed voor de pop. Voor iets oudere kinderen is het een goede manier om aan hun balans te werken. Ik verwacht dat de wobbel zorgt voor veel extra beweging, omdat je kind gedurende de dag er elke keer even op staat of op zit.


Zitten er nadelen aan de wobbel?

 

Nee, eigenlijk niet. Het enige waar menig ouderhart sneller van zal gaan kloppen is de angst dat de vingers klem komen te zitten tussen de wobbel en de grond. En ja, de angst hiervoor is reëel, maar wanneer kinderen eenmaal door hebben dat dit kan gebeuren, zullen zij (hopelijk) de volgende keer voorzichtiger zijn. Natuurlijk kun je je kind ook leren om niet aan de zijkant beet te pakken, maar aan de voor- of achterkant óf om de plank helemaal niet vast te pakken maar een platte hand te gebruiken. 

 

Het wolvilt zorgt ervoor dat de plank niet kan verschuiven als de bolling de grond raakt. Echter kan de plank wel verschuiven als de plank met de bolling naar boven staat. Ben je bang dat de wobbel verschuift wanneer je kind er op gaat zitten of staan, plaats de wobbel dan op een tapijt of mat. 

 

Kortom, de wobbel is een geschikt cadeau voor jonge en oudere kinderen. Hij is van hout, het stimuleert de fantasie, zorgt voor extra beweging en draagt bij aan een goede balans. Al van jongs af aan is de wobbel een toevoeging in jullie huis, die regelmatig gebruikt zal worden en alleen maar leuker wordt naarmate jullie kind opgroeit.

 

*Deze blog is op geen enkele manier gesponsord, maar geschreven op basis van eigen ervaring en enthousiasme over dit product. 

door Femke 18 sep., 2020
In deze post vertel ik wat je allemaal nodig hebt om ook wasbaar te kunnen luieren op de opvang.
door Femke 12 sep., 2019
Je loopt met je kind in de supermarkt. Hij wilt een bepaalt snoepje en dat mag niet van jou. Vervolgens krijgt je kind vanuit het niets een enorme driftbui. Je bent overdonderd en weet even niet hoe je hiermee om moet gaan. 

Driftbuien zijn, net als bijten, een uiting van emoties en behoeften. Emoties en behoeften waar zij nog maar moeilijk mee om kunnen gaan en door een tekort aan taal onvoldoende kunnen uiten. Driftbuien zijn dan ook een onderdeel van de normale ontwikkeling op weg naar de groei tot volwassenheid. Het lastige aan driftbuien is dat ze vaak voorkomen op momenten dat je het net niet kunt gebruiken, bijvoorbeeld als je moe bent, ergens heen moet of in de supermarkt staat. Een deel van de driftbuien is te voorkomen door te zorgen dat jij en je kind uitgerust zijn, het niet al te druk is op een dag en door duidelijk te zijn, regels te stellen en deze consequent toe te passen. Probeer op de andere momenten te denk aan deze tips.

1. Blijf kalm
Je kind is overweldigd door emoties en heeft het even moeilijk. Het beste wat je kunt doen is zelf rustig blijven. Door verdrietig, boos of afkeurend te reageren, wordt het niet beter en soms alleen maar erger. Je kind doet dit niet om jou te pesten, maar hij heeft je nodig om hem te helpen zijn emoties te reguleren. Dit kun je het beste doen door zelf kalm te blijven.

2. Het is niet persoonlijk
Je kind kan tijdens een driftbui van alles zeggen: "Jij bent stom", "Ik hou niet meer van jou" en "Ik mag ook nooit iets". Of in het ergste geval zeggen ze iets in de trant van: "Dit is kindermishandeling", terwijl de rest van de supermarkt mee staat te luisteren. Niet erg fijn natuurlijk, maar weet dat je kind spreekt vanuit emotie. Ook al zegt je kind zulke dingen, hij meent het niet en heeft er achteraf spijt van (ook al vindt hij het nog waarschijnlijk moeilijk om echt sorry te zeggen). Het helpt niet om je deze woorden aan te trekken. Ga op een rustig moment met je kind in gesprek aan laat weten dat jij het niet fijn vindt om deze woorden te horen.
door Femke 11 sep., 2019

Je bent in gesprek met een andere ouder, let even niet op en hebt alweer een rij tanden in je arm staan. Je voelt de boze gevoelens al in je opborrelen en voelt dat je kind een grens overgaat. Nu ben je er klaar mee! 

Haal diep adem en de lees de volgende vijf tips over hoe je ermee om kunt gaan als je kind jou bijt. 

 

1. Het is een fase

In bepaalde levensfases hoort bijten bij de normale ontwikkeling. Tussen de twee en vier jaar komt bijtgedrag, net als slaan, regelmatig voor (meestal met een piek rond de drie jaar oud). Dit betekent niet dat het gewenst is, maar wel dat je het kunt verwachten. Acceptatie is dan ook je beste vriend. Het maakt namelijk onderdeel uit van de ontwikkeling van je kind. Je kind is nog niet goed in staat om zijn emoties te reguleren en uit dit op een, voor ons, vreemde manier. Je kunt je kind op de volgende manieren helpen.


2. Voorkom dat je kind je kan bijten

Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. Meestal heeft je kind je al een aantal keer gebeten, voordat het echt een probleem aan het worden is. Misschien heb je al gemerkt dat je kind het alleen op bepaalde momenten doet en misschien zie of voel je het zelfs al aan komen.

Het is niet oké als je kind zichzelf, anderen of zijn omgeving pijn doet. Wilt je kind je bijten, houdt hem of haar tegen en zeg: “Ik ga je helpen, want je mag anderen niet bijten”. Natuurlijk is het beter om het te voorkomen door op tijd te reageren op zijn behoefte of een alternatief te bieden. Wil je er iets aan doen, dan is het wel belangrijk om te weten waar het gedrag vandaan komt.

Meer posts
Share by: