Blog Post

Wasbare luiers: de systemen

  • door Femke
  • 08 aug., 2019

Simpel gezegd zijn er vier soorten systemen. De systemen verschillen in gemak, droogtijd, absorptie en lekkage. 

Tweedelig systeem

Het meest populaire systeem is het tweedelige systeem. Dit bestaat uit een overbroekje van PUL (plastic) of een wolbroekje. Daaronder kun je een voorgevormde luier aandoen of je kunt er een inlegger/hydrofiel/oogjesluier/prefold in doen. Met dit systeem heb je de minste kans op lekkage, omdat er twee lagen zijn. Mits er geen ontlasting in het overbroekje zit en het overbroekje niet ruikt, kun je deze meerdere keren achter elkaar gebruiken. Hierdoor heb je maar een aantal overbroekjes nodig. Eventueel kun je twee overbroekjes gedurende de dag afwisselen: je gebruikt een nieuw overbroekje terwijl de andere ligt de drogen nadat je er een nat doekje over hebt gehaald. De voorgevormde luier (hydrofiel, oogjesluier, inlegger of prefold) zul je wel elke keer moeten vervangen. Met name de voorgevormde luiers kosten tijd om te drogen (afhankelijk van het materiaal). Houdt hier rekening mee wanneer je de was doet. 

Snap-in-one (SIO)

Een ander systeem is de snap-in-one (SIO). Deze luier bestaat uit een overbroekje waar je een inlegger in vast klikt. Doordat het overbroekje niet direct vast zit aan de inlegger, heb je minder snel kans op lekkages. Een ander voordeel is dat je het overbroekje meerdere keren kunt gebruiken, mits er geen ontlasting op is gekomen, en alleen de inlegger hoeft te vervangen. Mijn ervaring echter is dat bij de meeste SIO's de bijbehorende inleggers niet genoeg absorberen bij oudere kinderen (met uitzondering van de Petit Lulu, zie foto hieronder). Deze moeten dus bijgeboost worden met een extra inlegger (zoals maat 1 van Little Lamb). Denk hierover na voordat je de luiers aanschaft. Echter kan ik uit ervaring zeggen dat extra inleggers nooit een miskoop zijn. Je kunt deze altijd gebruiken, bijvoorbeeld als extra laag voor de nacht, los in een overbroekje of in een pocketluier. 

Pocketluier

De pocketluier bestaat uit een buitenkant van PUL met een fleece binnenkant. Aan de voor- of achterkant zit een opening waar je een inlegger (of twee) in kunt steken. Je kunt kiezen om er inleggers, prefolds of hydrofiele doeken in te doen. Maar net wat je handig vindt! 

Het voordeel van pocketluiers is dat je ze van tevoren klaar kunt maken, waardoor ze het gemak hebben van een wegwerp luier. Je man of oppas kan de luier zo aandoen. Een nadeel hiervan is, is dat je van tevoren iets meer tijd kwijt bent met het klaarmaken en vouwen van de luiers. Ik vind het echter ideaal om de luiers ’s avonds bij een goede Netflix serie te vouwen en ervaar het als een moment van rust.

Een ander voordeel van pocketluiers is dat je de luier zo samen kunt stellen zodat hij genoeg absorbeert voor jouw kind. Een nadeel is dat de binnenkant van de luier vast zit aan de buitenkant van de luier. Hierdoor heb je sneller kans op lekkages. Ik vind deze luier daarom alleen geschikt voor overdag. Bij het verschonen gooi je het hele broekje inclusief inleggers de was. Je kunt het broekje niet hergebruiken. Deze luier is (afhankelijk van het materiaal van de inleggers) wel snel droog.

All-in-one (AIO)

Het allerlaatste systeem is de all-in-one (AIO). Dit luiersysteem bestaat uit één luier, waar alles in zit: het overbroekje en de inleggers zitten aan elkaar vast. Hierdoor is de luier makkelijk aan te doen, vooral voor mensen die wasbare luiers een gedoe vinden en het gemak willen van een wegwerp. Denk dan bijvoorbeeld aan je partner, oppasoma of –opa, of het kinderdagverblijf. Een nadeel van dit systeem is dat het lekgevoeliger is dan de systemen die hierboven beschreven zijn. Mijn ervaring is dat de meeste AIO luiers bijgeboost moeten worden met een extra inlegger om lekkages en veelvuldig verschonen te voorkomen. Een ander nadeel is dat de luiers er langer over doen om te drogen na de was, omdat de luier uit één stuk bestaat. Sommige AIO luiers, zoals deze, bestaat uit losse onderdelen waardoor de luier sneller droogt. 

Elk systeem heeft zijn eigen voor- en nadelen. Wil je weten welk systeem het beste voor jou is, maak dan een afspraak bij een luierconsulente zoals ik, huur of koop een aantal luiers om uit te proberen (die je bij ontevredenheid weer makkelijk door kunt verkopen). Naast de verschillende systemen zijn er nog veel meer aspecten waar je rekening mee kunt houden als je een wasbare luier uitkiest. Hierover lees je meer in mijn volgende blogs. Je bent natuurlijk niet verplicht om maar één soort luier of systeem aan te schaffen. Door verschillende luiers te combineren, heb je in elke situatie de perfecte luier; van een dagluier tot een nachtluier, van een makkelijk systeem tot iets moeilijkers, en van leuke printjes tot praktische luiers. Voor ieder wat wils!
door Femke 18 sep., 2020
In deze post vertel ik wat je allemaal nodig hebt om ook wasbaar te kunnen luieren op de opvang.
door Femke 12 sep., 2019
Je loopt met je kind in de supermarkt. Hij wilt een bepaalt snoepje en dat mag niet van jou. Vervolgens krijgt je kind vanuit het niets een enorme driftbui. Je bent overdonderd en weet even niet hoe je hiermee om moet gaan. 

Driftbuien zijn, net als bijten, een uiting van emoties en behoeften. Emoties en behoeften waar zij nog maar moeilijk mee om kunnen gaan en door een tekort aan taal onvoldoende kunnen uiten. Driftbuien zijn dan ook een onderdeel van de normale ontwikkeling op weg naar de groei tot volwassenheid. Het lastige aan driftbuien is dat ze vaak voorkomen op momenten dat je het net niet kunt gebruiken, bijvoorbeeld als je moe bent, ergens heen moet of in de supermarkt staat. Een deel van de driftbuien is te voorkomen door te zorgen dat jij en je kind uitgerust zijn, het niet al te druk is op een dag en door duidelijk te zijn, regels te stellen en deze consequent toe te passen. Probeer op de andere momenten te denk aan deze tips.

1. Blijf kalm
Je kind is overweldigd door emoties en heeft het even moeilijk. Het beste wat je kunt doen is zelf rustig blijven. Door verdrietig, boos of afkeurend te reageren, wordt het niet beter en soms alleen maar erger. Je kind doet dit niet om jou te pesten, maar hij heeft je nodig om hem te helpen zijn emoties te reguleren. Dit kun je het beste doen door zelf kalm te blijven.

2. Het is niet persoonlijk
Je kind kan tijdens een driftbui van alles zeggen: "Jij bent stom", "Ik hou niet meer van jou" en "Ik mag ook nooit iets". Of in het ergste geval zeggen ze iets in de trant van: "Dit is kindermishandeling", terwijl de rest van de supermarkt mee staat te luisteren. Niet erg fijn natuurlijk, maar weet dat je kind spreekt vanuit emotie. Ook al zegt je kind zulke dingen, hij meent het niet en heeft er achteraf spijt van (ook al vindt hij het nog waarschijnlijk moeilijk om echt sorry te zeggen). Het helpt niet om je deze woorden aan te trekken. Ga op een rustig moment met je kind in gesprek aan laat weten dat jij het niet fijn vindt om deze woorden te horen.
door Femke 11 sep., 2019

Je bent in gesprek met een andere ouder, let even niet op en hebt alweer een rij tanden in je arm staan. Je voelt de boze gevoelens al in je opborrelen en voelt dat je kind een grens overgaat. Nu ben je er klaar mee! 

Haal diep adem en de lees de volgende vijf tips over hoe je ermee om kunt gaan als je kind jou bijt. 

 

1. Het is een fase

In bepaalde levensfases hoort bijten bij de normale ontwikkeling. Tussen de twee en vier jaar komt bijtgedrag, net als slaan, regelmatig voor (meestal met een piek rond de drie jaar oud). Dit betekent niet dat het gewenst is, maar wel dat je het kunt verwachten. Acceptatie is dan ook je beste vriend. Het maakt namelijk onderdeel uit van de ontwikkeling van je kind. Je kind is nog niet goed in staat om zijn emoties te reguleren en uit dit op een, voor ons, vreemde manier. Je kunt je kind op de volgende manieren helpen.


2. Voorkom dat je kind je kan bijten

Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. Meestal heeft je kind je al een aantal keer gebeten, voordat het echt een probleem aan het worden is. Misschien heb je al gemerkt dat je kind het alleen op bepaalde momenten doet en misschien zie of voel je het zelfs al aan komen.

Het is niet oké als je kind zichzelf, anderen of zijn omgeving pijn doet. Wilt je kind je bijten, houdt hem of haar tegen en zeg: “Ik ga je helpen, want je mag anderen niet bijten”. Natuurlijk is het beter om het te voorkomen door op tijd te reageren op zijn behoefte of een alternatief te bieden. Wil je er iets aan doen, dan is het wel belangrijk om te weten waar het gedrag vandaan komt.

Meer posts
Share by: