Blog Post

Wasbare luiers: soorten en maten

  • door Femke
  • 13 aug., 2019

Waar kun je verder allemaal opletten bij het aanschaffen van wasbare luiers?

 

Overbroekjes

Naast het soort systeem kun je nadenken over de stoffen die je wilt gebruiken. Qua overbroekjes heb je de keuze uit PUL of wol. PUL is een stof die gelamineerd is met een plastic substantie. Hierdoor wordt het vocht tegen gehouden, maar is de stof nog wel ademend. Wol is de meer natuurlijke keuze, maar bijvoorbeeld niet vegan, en vraagt om onderhoud.


Sommige overbroekjes hebben flappen aan de uiteinden. Hierdoor blijft je prefold, hydrofiele doek, oogjesluier of losse inlegger goed zitten. Overbroekjes die flappen hebben, zijn bijvoorbeeld de overbroeken van Milovia of Blümchen.


Ook zul je een afweging moeten maken tussen enkele of dubbele lekgoten. Broekjes met een dubbele lekgoot (zoals deze van buttons) zijn beter in staat om het vocht binnen het overbroekje te houden en voorkomen daarmee lekkage. Ook is er door de dubbele lekgoot vaak meer ruimte in de luier voor een extra inlegger.


Vind je het belangrijk om te weten waar je luier vandaan komt? Kijk dan in deze tabel.

Verder kun je nadenken over drukknoopjes versus klittenband. Met klittenband is de luier makkelijker te verstellen en netter aan te sluiten op de pasvorm van je kind. Met drukknoopjes kan het nog wel eens voorkomen dat je kind qua maat precies tussen twee drukknoopjes invalt. Door middel van handige trucjes is dit nog wel te corrigeren.

 

Een nadeel van klittenband is dat klittenband slijt en steeds minder goed plakt, waardoor luiers met klittenband minder kinderen mee kunnen gaan dan luiers met drukknoopjes. Ook kunnen je luiers met klittenband in de was aan andere luiers gaan plakken en zul je elke keer de wirwar van luiers uit elkaar moeten trekken. Een ander nadeel van klittenband is dat je kind dit op een gegeven moment zelf los krijgt. Dit is natuurlijk geen probleem als je er een romper overheen doet. Echter ook bij drukknoopjes is het zo dat kinderen deze op latere leeftijd zelf open kunnen krijgen. Een voordeel van klittenband kan zijn dat je kind, wanneer hij of zij zindelijk begint te worden, makkelijk zelf de luier uit kan krijgen.


Deze luier, de GroVia O.N.E. (AIO) heeft zelfs de keuze voor drukknoopjes en klittenband.

Luiers en inleggers

Waar je nog meer over na kunt denken, is de stof van de luier of inlegger die je wilt gaan gebruiken. De meeste goedkope versies bestaan uit microvezel. Deze stof neemt snel vocht op, maar houdt niet heel veel vocht vast. Hierdoor kan er bij een te kleine romper, knellende kleding of in de draagdoek, druklekkages ontstaan waardoor de luier gaat lekken. Het advies is daarom om een microvezel inlegger altijd te combineren met een bamboe of hennep inlegger. Een microvezel inlegger mag vanwege de stof niet direct tegen de billen. Dit kan voor irritatie zorgen. Leg er daarom altijd een inlegvel bovenop of doe de inlegger in een pocketluier. Deze StayDry inlegger van Milovia bestaat uit microvezel, maar heeft een fleece bovenlaag, waardoor deze wel direct tegen de billen mag. 

Een andere stof is katoen. Deze neemt snel vocht op (echter iets minder snel dan de microvezel) en houdt meer vocht vast (dan de microvezel). Ook deze kun je daarom het beste combineren met een bamboe of hennep inlegger. Het voordeel van katoen is dat het, in tegenstelling tot microvezel, een natuurlijke stof is die geen plastic bevat.

Een geliefde keuze voor een luier of inlegger is bamboe. Bamboe neemt minder snel vocht op dan microvezel en katoen, maar kan meer vocht vasthouden. Daarnaast is het een natuurlijke stof, die direct tegen de huid gebruikt kan worden. 

Als laatste kun je kiezen voor hennep. Deze stof neemt het meeste vocht op, waardoor je met deze inlegger het langst qua tijd kunt doen. Echter neemt het traag vocht op, waardoor je deze het beste kunt combineren met een microvezel of katoenen inlegger. 

Gebruik je een combinatie van inleggers, leg dan de snelst absorberende bovenop (microvezel of katoen) en de meest absorberende onderop (bamboe of hennep).

In deze absorptietabel kun je per luier zien hoeveel deze opneemt.

 

Ik hoor veel mensen over de charcoal bamboe inlegger. Deze is relatief goedkoop, maar de naam is misleidend. Deze inlegger bestaat namelijk slechts uit twee lagen bamboe (de boven- en de onderkant) en voor de rest uit microvezel. Hierdoor neemt de inlegger snel vocht op, maar kan de inlegger slecht het vocht vasthouden en ook minder vocht vasthouden dan een inlegger die volledig uit bamboe bestaat, zoals de bamboe inlegger van Little Lamb

Pasvorm

Elke luier en overbroekje valt anders bij elk kind. Een goede pasvorm is echter noodzakelijk om lekkages te voorkomen. Sommige luiers zijn te breed, anderen te smal. De beste manier is daarom om een aantal luiers uit te proberen door deze te lenen van iemand, te huren of te kopen (en bij ontevredenheid door te verkopen). Bedenk ook dat bijvoorbeeld niet alle overbroekjes over alle luiers gaan. Houdt er rekening mee dat de pasvorm van je kind door de groei kan veranderen en dat een luier soms wel en soms niet zo goed aansluit. Met behulp van trucjes is dit soms te corrigeren.

 

Kosten

Een belangrijke overweging zijn de kosten. De kosten van wasbare luiers liggen over het algemeen veel lager dan die van wegwerp luiers, vooral als je de luiers voor meerdere kinderen gebruikt, maar je kunt het zo duur en zo gek maken als je zelf wilt. Mijn advies is om zo makkelijk mogelijk te beginnen, bijvoorbeeld met de hydrofiele doeken die je al hebt liggen, en van daaruit je stash verder uit te breiden. Hydrofiele doeken, oogjesluiers, prefolds of losse inleggers zijn een goedkope manier om wasbaar te luieren. Voor oudere kinderen kan dit echter, zeker voor de nacht, niet genoeg zijn. Je kunt dan bijvoorbeeld een voorgevormde, of een nachtluier, bijkopen. Mijn advies is om simpel te beginnen en te kopen wat je op dat moment nodig hebt. Zo voorkom je dat je luiers in de kast hebt liggen die je niet gebruikt.

 

Kan ik beter voor nieuwe of tweedehands luiers gaan?

Uit duurzaamheidsoverwegingen gaat mijn voorkeur altijd uit voor tweedehands goederen. Echter het nadeel bij tweedehands wasbare luiers is dat je geen idee hebt hoe lang iemand het heeft gebruikt, hoe intensief de luiers zijn gebruikt en hoe goed ze zijn gewassen. Dit kan van invloed zijn op de waterdichtheid van een overbroekje, de absorptie van een luier, de staat van het klittenband en de rek van het elastiek. Mocht je voor tweedehands kiezen, zorg dan dat je goed op de hoogte bent van de staat van de luiers, om teleurstelling te voorkomen.

 

Vooral als je luiers wilt gaan gebruiken voor meerdere kinderen, adviseer ik om voor nieuwe luiers te gaan. Ben je toch ontevreden over de luiers of komt er geen tweede kindje? Dan kun je ervoor kiezen de luiers door te verkopen. Voor een weinig gebruikte tot nieuwe luier kun je zo’n 75% van de aankoopprijs verwachten. Voor gebruikte luiers kun je zo’n 50% van de aankoopprijs verwachten. Luiers waar tweedehands moeilijker aan te komen is, zoals de nachtluiers van Anavy, kun je voor een betere prijs verkopen.

Bij het aanschaffen van een wasbare luier komt veel kijken. Weet je het even niet meer of wil je graag advies op maat? Maak dan een afspraak met een wasbaar luierconsulente zoals ik.
door Femke 18 sep., 2020
In deze post vertel ik wat je allemaal nodig hebt om ook wasbaar te kunnen luieren op de opvang.
door Femke 12 sep., 2019
Je loopt met je kind in de supermarkt. Hij wilt een bepaalt snoepje en dat mag niet van jou. Vervolgens krijgt je kind vanuit het niets een enorme driftbui. Je bent overdonderd en weet even niet hoe je hiermee om moet gaan. 

Driftbuien zijn, net als bijten, een uiting van emoties en behoeften. Emoties en behoeften waar zij nog maar moeilijk mee om kunnen gaan en door een tekort aan taal onvoldoende kunnen uiten. Driftbuien zijn dan ook een onderdeel van de normale ontwikkeling op weg naar de groei tot volwassenheid. Het lastige aan driftbuien is dat ze vaak voorkomen op momenten dat je het net niet kunt gebruiken, bijvoorbeeld als je moe bent, ergens heen moet of in de supermarkt staat. Een deel van de driftbuien is te voorkomen door te zorgen dat jij en je kind uitgerust zijn, het niet al te druk is op een dag en door duidelijk te zijn, regels te stellen en deze consequent toe te passen. Probeer op de andere momenten te denk aan deze tips.

1. Blijf kalm
Je kind is overweldigd door emoties en heeft het even moeilijk. Het beste wat je kunt doen is zelf rustig blijven. Door verdrietig, boos of afkeurend te reageren, wordt het niet beter en soms alleen maar erger. Je kind doet dit niet om jou te pesten, maar hij heeft je nodig om hem te helpen zijn emoties te reguleren. Dit kun je het beste doen door zelf kalm te blijven.

2. Het is niet persoonlijk
Je kind kan tijdens een driftbui van alles zeggen: "Jij bent stom", "Ik hou niet meer van jou" en "Ik mag ook nooit iets". Of in het ergste geval zeggen ze iets in de trant van: "Dit is kindermishandeling", terwijl de rest van de supermarkt mee staat te luisteren. Niet erg fijn natuurlijk, maar weet dat je kind spreekt vanuit emotie. Ook al zegt je kind zulke dingen, hij meent het niet en heeft er achteraf spijt van (ook al vindt hij het nog waarschijnlijk moeilijk om echt sorry te zeggen). Het helpt niet om je deze woorden aan te trekken. Ga op een rustig moment met je kind in gesprek aan laat weten dat jij het niet fijn vindt om deze woorden te horen.
door Femke 11 sep., 2019

Je bent in gesprek met een andere ouder, let even niet op en hebt alweer een rij tanden in je arm staan. Je voelt de boze gevoelens al in je opborrelen en voelt dat je kind een grens overgaat. Nu ben je er klaar mee! 

Haal diep adem en de lees de volgende vijf tips over hoe je ermee om kunt gaan als je kind jou bijt. 

 

1. Het is een fase

In bepaalde levensfases hoort bijten bij de normale ontwikkeling. Tussen de twee en vier jaar komt bijtgedrag, net als slaan, regelmatig voor (meestal met een piek rond de drie jaar oud). Dit betekent niet dat het gewenst is, maar wel dat je het kunt verwachten. Acceptatie is dan ook je beste vriend. Het maakt namelijk onderdeel uit van de ontwikkeling van je kind. Je kind is nog niet goed in staat om zijn emoties te reguleren en uit dit op een, voor ons, vreemde manier. Je kunt je kind op de volgende manieren helpen.


2. Voorkom dat je kind je kan bijten

Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. Meestal heeft je kind je al een aantal keer gebeten, voordat het echt een probleem aan het worden is. Misschien heb je al gemerkt dat je kind het alleen op bepaalde momenten doet en misschien zie of voel je het zelfs al aan komen.

Het is niet oké als je kind zichzelf, anderen of zijn omgeving pijn doet. Wilt je kind je bijten, houdt hem of haar tegen en zeg: “Ik ga je helpen, want je mag anderen niet bijten”. Natuurlijk is het beter om het te voorkomen door op tijd te reageren op zijn behoefte of een alternatief te bieden. Wil je er iets aan doen, dan is het wel belangrijk om te weten waar het gedrag vandaan komt.

Meer posts
Share by: